BLOG

Πώς να καθαρίσεις ξύλινα έπιπλα – Όλοι οι τρόποι!

Μελαχρινή κοπέλα καθαρίζω με πανί το ξύλινο τραπέζι κι απαντά στο ερώτημα: Πώς καθαρίζω τα ξύλινα έπιπλα.

Έχεις στο σπίτι ξύλινα έπιπλα; Πιθανόν να απαντήσεις ναι. Μήπως έχεις κατοικίδιο ή και παιδιά; Όσα ριχτάρια και να βάλεις στους καναπέδες σου ή και προστατευτικά υφάσματα στα υπόλοιπα έπιπλα αυτά λερώνονται; Εύλογα ο καθαρισμός των επίπλων θα αποτελεί βραχνάς για εσένα και θα αναρωτιέσαι: Τώρα πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα; Σκέψου να γυρνούσες σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα και να έβλεπες τα έπιπλά σου να γυαλίζουν! Να λαμποκοπούν από καθαριότητα και φυσικά να μην αισθάνονται ένοχα τα αγαπημένα σου πρόσωπα που τα λέρωσαν.

Εμείς στο theikoepiplo γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το δύσκολο είναι να συντηρήσεις τα έπιπλά σου, όχι να διαλέξεις απλά ποια θα έχεις στο σπίτι ή το γραφείο σου. Και για το λόγο αυτό, σ’αυτό το άρθρο, θα σου αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά για τον καθαρισμό ξύλινων επίπλων, προσφέροντάς σου ολοκληρωμένες οδηγίες και πρακτικές συμβουλές. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά. Μείνε ως το τέλος.

Εικόνα που δείχνει μια αυτόματη σκούπα πατώματος να καθαρίζει χώρο επίπλων. Απάντηση στο πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα.

Πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα με 3 τρόπους

Ετοιμάσου να ανακαλύψεις

  • Πώς να αφαιρείς λεκέδες και σκόνη χωρίς να βλάψεις το ξύλο.
  • Τα κατάλληλα καθαριστικά για κάθε τύπο ξύλου.
  • Φυσικές λύσεις για οικολογικό καθαρισμό.
  • Μυστικά για την προστασία και τη συντήρηση των ξύλινων επίπλων σου.

  1. Στεγνό καθάρισμα: Χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί μικροϊνών ή φτερό για να απομακρύνεις τη σκόνη από τις επιφάνειες. Για λεκέδες, χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα χειρός με μαλακή βούρτσα.
  2. Υγρό καθάρισμα: Φτιάξε ένα διάλυμα με χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι πιάτων. Βούτηξε ένα πανί μικροϊνών στο διάλυμα, στύψε το καλά και πέρασέ το απαλά από τις επιφάνειες. Σκούπισε αμέσως με ένα στεγνό πανί.
  3. Βαθύς καθαρισμός: Για επίμονα λεκέδες ή βρομιά, χρησιμοποίησε ένα ειδικό καθαριστικό για ξύλινα έπιπλα. Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του καθαριστικού. Ξέπλυνε καλά με χλιαρό νερό και σκούπισε με στεγνό πανί.
  4. Οικολογικός καθαρισμός: Το λευκό ξίδι αραιωμένο με νερό αποτελεί μια οικολογική εναλλακτική για τον καθαρισμό. Το ελαιόλαδο, αλειμμένο σε ένα πανί, δίνει λάμψη στα έπιπλα. Η μαγειρική σόδα ανακατεμένη με νερό απομακρύνει λεκέδες από νερό.
Δύο νέοι άνθρωποι δίνουν με τα καθαριστικά τους την απάντηση στο ερώτημα πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα, καθαρίζοντάς τα.

Πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα – 5 Μέθοδοι και… συνταγές με φυσικά υλικά!

1. Λάδι + λευκό ξίδι: Βάλε σε ένα δοχείο λάδι και λευκό ξίδι σε αναλογίες 3 λάδι, 1 ξίδι και ανακούνησέ το. Το λευκό ξίδι είναι πολύ γνωστό ως κατάλληλο υλικό καθαρισμού και θα δεις ότι κάνει θαύματα. Έπειτα, βούτα κάθε τόσο μια στεγνή πετσέτα μέσα στο δοχείο και με ίσιες κι ευθείες, ποτέ κυκλικές κινήσεις, τρίψε την ακάθαρτη περιοχή. Άφησέ το να δράσει. Μην τρίβεις συνέχεια. Επανάλαβε είτε μερικές μέρες μετά, είτε την ίδια μέρα ακριβώς το ίδιο και θα δεις ότι το έπιπλό σου θα λάμπει! Αυτό μπορείς να το κάνεις και με λεμόνι. Απλά, το λεμόνι μπορεί να σου φανεί ότι ”κολλά” στα έπιπλα, οπότε πρόσθεσε λίγο νερό. Η συνταγή και οι οδηγίες είναι ίδιες. Αντικαθιστάς απλά το λευκό ξίδι με το λεμόνι.

    2. Μπίρα: Ναι, καλά διάβασες, μπίρα! Το αγαπημένο αυτό ποτό, ίσως το έχεις ξανακούσει, είναι τέλειο καθαριστικό! Αλλά, εδώ οφείλεις να δείξεις προσοχή στις οδηγίες. Αν έχεις ήδη ανοιγμένο μπουκάλι ή κουτάκι, διατήρησέ το ανοικτό και σε θερμοκρασία δωματίου. Θέλουμε να ξεθυμάνει το αλκοόλ. Έπειτα, βούτηξε ένα στεγνό πανί μέσα στο μπουκάλι και τρίψε τις επιφάνειες που θέλεις. Στη συνέχεια, με ένα καθαρό και στεγνό πανί, σκούπισε τις επιφάνειες. Και τέλος. Μάλιστα, εκτός από καθαριότητα, θα δεις και λάμψη!

    3. Μελισσοκέρι (κερί μέλισσας): Ένα υλικό-έκπληξη! Πρόκειται για ένα υλικό που μπορείς να βρεις και να αγοράσεις από καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη ή με αρωματικά κεριά! Είναι προϊόν που προσφέρουν οι μέλισσες-εργάτριες εντός της κυψέλης. Το υλικό αυτό είναι φυσικό, άρα καθόλου τοξικό και χρησιμοποιείται σε αρωματικά κεριά και στη ζωγραφική μεταξύ άλλων. Το συνδυάζεις με παραφινέλαιο ή ελαιόλαδο. Η διαδικασία έχει ως εξής: Σε μπεν μαρί λιώνεις το κερί μέλισσας (μελισσοκέρι) και μετά από λίγα λεπτά προσθέτεις το παραφινέλαιο ή το ελαιόλαδο. Ανακατεύεις εκτός φωτιάς, κι αν θέλεις να έχει ωραία μυρωδιά, προσθέτεις σταγόνες από αρωματικό έλαιο. Ανακατεύεις και μετά από λίγα λεπτά με ένα πανί που βουτάς στο μείγμα απλώνεις απαλά και τρίβεις τις επιφάνειες. Ιδανικό και για γυάλισμα, εκτός του καθαρισμού. Μετά από 20 λεπτά περίπου, με ένα στεγνό πανί το τρίβεις απαλά στην επιφάνεια για να μην υπάρχουν υπολείμματα. Είναι κάπως λιπαρό και πυκνό.

    4. Νερό + λευκό ξίδι: Η διαδικασία για το μείγμα η πιο απλή. Βάζεις 2 μέρη νερό χλιαρό (οπωσδήποτε) και ένα μέρος λευκό ξίδι. Με στεγνή πετσέτα βουτάς στο μείγμα και απλώνεις στις επιφάνειες σαν μασάζ. Μετά από λίγη ώρα θα δεις το αποτέλεσμα που θέλεις.

    5. Αμυγδαλέλαιο: Ακόμα ένα στοιχείο-έκπληξη και τελευταίο υλικό. Η κορυφαία λύση στο ”πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα” και δεν είναι υπερβολή. Ίσως να το γνωρίζεις ως φυσικό προϊόν ενυδάτωσης προσώπου, αντιγήρανσης, καταπολέμησης ακμής προσώπου ή ακόμα και ως υλικό ντεμακιγιάζ. Όμως, ως προς τα ξύλινα έπιπλα έχει τριπλό ρόλο! Μπορεί να τα καθαρίσει, να τα γυαλίσει ακόμα και να ”επουλώσει” ραγίσματα σε επιφάνειες. Το βρίσκεις παντού κι είναι σκουρόχρωμα καφέ. Η διαδικασία η εξής: Σε ένα δοχείο θα αναμείξεις 2 μέρη νερό (κρύο ή χλιαρό, ποτέ ζεστό) και 2 μέρη αμυγδαλέλαιο. Το ανακινείς και με μια πετσέτα στεγνή, ένα στεγνό πανί απλώνεις το μείγμα στις επιφάνειες. Δεν το ξαναπειράζεις, δεν είναι λιπαρό, θα απορροφηθεί μόνο του. Δεν το στεγνώνεις. Και τέλος, τόσο απλό!

      Συντήρηση επίπλων + έξτρα tips

      Μένει ακόμα κάτι τελευταίο να επισημάνουμε. Δεν είναι το ζητούμενο μόνο το πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα. Τα ξύλινα έπιπλα θέλουν σωστή και κατάλληλη συντήρηση κι αυτό οφείλεται στο περιβάλλον. Στη θερμοκρασία εν ολίγοις και στον χώρο που τοποθετούνται. Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες είναι πιθανόν να γνωρίσουν φθορά και αλλοίωση. Το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα στα χρώματα των υφασμάτων και των ξύλινων επιφανειών και μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο φινίρισμα.

      Για να διατηρήσεις την ομορφιά και τη διάρκεια των επίπλων σας, συνιστάται να τα τοποθετείς μακριά από άμεσες ακτίνες του ήλιου ή να χρησιμοποιείς κουρτίνες και περσίδες για να μειώσετε την έκθεση. Παράλληλα, φρόντισε να δημιουργήσεις υγρασία, είτε βάζοντας κάποιο δοχείο με νερό εκεί κοντά και αιθέρια έλαια, είτε ένα βάζο με νερό και λουλούδια. Τους χειμερινούς μήνες από την άλλη, αν έχεις έπιπλα μπροστά από πηγές θερμότητας, είναι καλό να τα απομακρύνεις. Μακροπρόθεσμα δε θέλεις να εμφανίσουν φθορά.

      Στο theikoepiplo γνωρίζουμε την αξία και σημασία του επίπλου, όχι μόνο στην πώληση και την κατασκευή. Φροντίζουμε και την ανάδειξή του στην πάροδο των ετών ως ένα εξαιρετικό αντικείμενο. Για αυτό ακολούθησε τις συμβουλές μας. Και το πώς καθαρίζω ξύλινα έπιπλα δεν θα είναι ποτέ ξανά πρόβλημα.